Onze visie

Palliatieve zorg is een benadering die de levenskwaliteit verbetert van de zorgvrager (en haar of zijn betrokkenen) voor wie genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting beperkt is. Elke zorgverlener draagt verantwoordelijkheid voor de invulling van deze zorg door de preventie en aanpak van lichamelijk, psychologisch, sociaal en spiritueel lijden. De keuzes van de geïnformeerde zorgvrager, die een vertaling zijn van persoonlijke waarden en wensen, vormen het fundamentele uitgangspunt.

Nieuwsberichten

Agenda


Wanneer
Wat
Omschrijving
26-04-2024
13.00u
Doelgericht werken met zorg- Esperanto als gemeenschappelijke taal

Zorg geven vanuit samen gedragen zorg– en levensdoelen van de zorgvrager, is een diep verlangen van alle betrokkenen in de zorg.  Iedere zorgverlener verlangt naar een gemeenschappelijke zorgtaal en Zorg-Esperanto is een antwoord op dit verlangen.  Tijdens deze vorming maken we kennis met deze eenvoudige methodiek die dicht aansluit  bij het intuïtief aanvoelen van zorgverleners.  Op één A4 wordt een overzicht geboden, een stafkaart van alles wat met zorg te maken heeft.  Zeven praktische sleutels die essentieel zijn in elke zorgsituatie  bieden de gebruikers houvast.  We krijgen antwoorden op volgende vragen : hoe kunnen we verbindend communiceren vanuit de behoeften van zorgvrager, mantelzorger en zorgverlener, hoe bepalen we de zorgdoelen, wat is de impact van de bril waarmee we kijken, hoe gaan we om met soms tegenstrijdige waarden,…    Vanzelfsprekend focussen we tijdens deze namiddag op de vele zorg– en levensdoelen van de laatste levensfase.  De methodiek kan aangewend worden over alle beroepsgroepen en doelgroepsectoren heen. 

 

Inschrijven vóór 19 april 2024

 

Meer informatie over de vorming of inschrijving vind je hier.

 

21-05-2024
14.00u
Humor in de zorg

In deze interactieve vorming staan we stil bij de werking, de effecten en de mogelijkheden van gebruik van humor in de zorg.

We bekijken welke soorten humor er zijn en aan de hand van stellingen en voorbeelden gaan we samen op zoek naar hoe jij, als hulpverlener, humor bewust kan inzetten in je dagelijks leven en werk. 

Dat lachen gezond is weet iedereen, maar ook hier bekijken we de specifieke positieve effecten ervan. 

Wil je de kracht van humor ontdekken, dan is deze vorming zeker iets voor jou.

Wedden dat je na de middag lichter naar huis terugkeert.

 

Inschrijven vóór 14 mei 2024

 

Meer informatie over de vorming of de inschrijving vind je hier.

 

 

 

28-05-2024
09.00u
4-daagse vorming Complementaire zorg bij palliatieve patiënten

Hulpverleners en mantelzorgers hebben handvaten nodig om onmacht te voorkomen en betekenisvol te zijn in de zorg voor palliatieve patiënten. Complementaire zorg kan hen hierbij helpen. Naast het toepassen van deze zorg kunnen we mantelzorgers coachen in deze vorm van comfortzorg. De vierdaagse opleiding biedt een stevige kennismaking en is theoretisch onderbouwd. We werken ervaringsgericht. Data : 28/5 - 04/06 - 11/06 - 18/06.

Meer informatie en inschrijvingsmodaliteiten vindt u hier.

VOLZET !

 

03-10-2024
13.00u
Hartfalen, introductie in de nieuwe richtlijn

Griet Verhelst, equipe-arts van De Mantel, zal jullie introduceren in de nieuwe richtlijn van Hartfalen. 

Ze zal jullie meenemen in een casus die zowel de therapeutische als palliatieve fase omvat. Je zult kunnen ontdekken welke benadering en tools kunnen helpen van moment van de diagnose tot de laatste dagen. Je krijgt heel veel waardevolle informatie aangereikt.

Dit is een vorming voor de professionelen en mensen die zorgen voor cardiaal belaste patiënten.

Inschrijven voor 23 september 2024. Meer informatie kan je hier vinden.